Бібліотека рулить! Creative-lib: Літературні смаки японців

середу, грудня 17

Літературні смаки японців

От полюбляє людина читати - і читає вдоволь. Вона знає, який жанр їй імпонує, якого автора ліпше обирати і де знайти цікавий примірник, чи на крайній випадок - завантажити з інтернету. 

Але чи знали ви (бо особисто для мене це було відкриттям), що більшість науково-популярної та художньої літератури в Японії випускається у вигляді коміксів? І це завдячуючи тому, що такий спосіб візуалізації використовувався ще з XII століття, а особливо швидко почав поширюватися після Другої світової війни під назвою Ма́нґа, що перекладається як "Чудернацькі малюнки". Основною відмінністю манги від решти коміксів є її обернене читання не зліва направо, а справа наліво.


Характерним, але не обов’язковим для персонажів японських коміксів є зображення їх з великими очима, маленьким ротом та непересічними фізичними властивостями, хоча часто манги оповідають буденні історії звичайних робітників.

Що цікаво, комікси на початку ХХ століття навіть використовували в агітаційних цілях та для випуску еротичних видань. Саме з 1947 року, після випуску манги "Новий острів скарбів" Тедзуки Осами комікси почали стрімко поширюватися світом, адже автор (студент медичного факультету, між іншим) вперше використав до цього невідані для зображення техніки: передачу міміки персонажів з різних ракурсів, крупні плани, відображення звукових спецефектів і всім відомі "хмарки" для передачі мовлення героїв.

В Японії манги в основному випускаються лише китайською і їх вартість від 200 зелених в залежності від кількості сторінок. Класична манга малюється чорно-білою, але існує також багато кольорових видань. Мангою захоплюються малі, дорості та старі - вона дозволяє зануритися у світ фантазій та абстрагуватися від недосконалості сучасного світу. За найбільш популярними у продажу мангами знімають аніме та створюють цілі серії коміксів.

Своєрідна система передачі емоцій, яка використовується у мангах, а саме гніву, сміху чи суму у вигляді квардатного роту чи пульсуючої жилки на лобі дозволяє середньостатистичному любителю коміксів перечитати велику мангу понад 200 сторінок всього за 20 хвилин.

А для тих, хто марить коміксами навіть є можливість замовити особисто мангу, вартість якої розпочинається зі 50 доларів за одну сторінку.

за матеріалами Вікіпедії

Немає коментарів:

Дописати коментар